Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

10 kísérteties elhagyatott vidámpark

Van valami különleges a bezárt vidámparkokban. Félelmet keltenek, mégis oly mérhetetlen nyugalom árad belőlük, amiért érdemes ellátogatni a kapukon belülre. 

Az égig csúcsosodó óriáskerék trikolor színekben ragyogja be a környéket. A közelben egy hullámvasút kígyózik, a távolban pedig fel-felsejlenek az elvarázsolt kastély körvonalai. Gyerekek azonban nincsenek sehol. Üresen állnak a székek, mozdulatlan a hullámvasút, az óriáskerék pedig ki tudja már mikor fordult utoljára. Az egész vidámparkra rátelepedett az ijesztő, és kísérteties csend, az idő vasfoga pedig lassan nekilát az évtizedes építmények bekebelezésének.

 

10. L’Aquatic de Sitges - Catalonia, Spanyolország

Barcelonától félórányi autóútra található egy hatalmas Aquapark (vízi park) komplexum, mely bezárása óta híresebbé vált, mint legjobb napjaiban. Az 1990-es évek elején épített park csupán két szezont élt meg mielőtt bezárták pénzügyi okok miatt. A pletykák szerint a bezárás oka valójában az volt, hogy egy kisgyereket maga alá szívott az egyik hullámgép.

Ma a komplexum szabadon bejárható, mert a hatóság és a rendőrség nem vet rá különösebb figyelmet. Éppen emiatt a graffiti művészek és gördeszkások fellegvárának számít napjainkban, de még világjáró fotósok is gyakran kimerészkednek, hogy lencsevégre kapják a kísérteties romokat. Az elmúlt években ugyan körbezárták kerítéssel a területet, mégis lyukakat vágtak rajta az emberek, és ugyanúgy bejárnak a komplexumba, mint azelőtt. Egyes beszámolók szerint néha – ha nagyon figyel az ember – még ma is lehet hallani gyermekkacajokat, és a víz csobbanását az aquaparkban sétálva.

1.jpg

1--1-.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

 

 

9. Beépített Aquapark komplexum - Moszkva, Oroszország

Ennek az aquaparknak esélye sem volt elkészülni. Még csak meg sem tudott soha nyitni, így már nem tudjuk meg, vajon milyen lehetett volna. Miután a terveket elfogadták 1997-ben, minden erejükkel azon voltak az építészek – a befektetők nem különösebben – hogy a következő évben Moszkvában megrendezendő World Youth Games idejére elkészüljenek az aquaparkkal. Azonban kicsúsztak az időből, így a még 2002-ben is félkész állapotban lévő komplexum munkálatait felfüggesztették. Állítólag 20 munkás meghalt az építkezések során bekövetkező balesetekben, melyek a hiányos biztonsági előírásokból fakadtak. A hátramaradt romok hatalmasak. Lényegében egy komplett város kicsinyített mását szerették volna fölhúzni, ahol a vízi játékoké, és a medencés pancsolásoké a főszerep. Azonban vidám gyermekkacajok helyett a csend költözött a falak közé. Az aquapark rengeteg fajta medencével rendelkezett, különböző stílusú vízi csúszdával, és kifejezetten atlétáknak való termekkel.

Ma, akárcsak egy nagy hajóroncs, időtlenül áll Moszkva látképéből kiemelkedve, emlékeztetve arra, hogy az emberi tervezés menyire félre tud siklani. 2007-ben felvetették annak a lehetőségét, hogy egy áruházat nyissanak a területén, ezért tervbe vették az épületcsarnok teljes lebontását. Ennek ellenére az elhagyatott aquapark még ma is ott áll, Moszkva fájó mementójaként.

5.jpg

6.jpg

7.jpg

 

 

8. Sports World – Izunagaoka, Japán

A Japánban található, hegyekkel körülvett kísérteties Sports World a világ egyik legszebb elhagyatott szórakoztató létesítménye. A növények által benőtt, festői látképpel rendelkező parkot Fukuokától kezdve Tokión át a világ minden pontjáról látogatják turisták. Hajdani dicső napjaiban igazi sportparadicsomnak számított jól felszerelt teniszpályájával, merülő medencéivel, miniatűr golfpályájával, valamint tortatermével. A Sports World hatóköréhez tartozott még egy jól menő étterem, és egy hotel is, melyekből gyönyörű kilátás nyílt a tájra.

Az 1993-ban magára hagyott élménypark, a gazdasági robbanás áldozata lett. Az emberek lassan elvándoroltak a környékről, a park fenntartási költsége pedig már felülmúlta annak bevételét, így lassan egyre veszteségesebbé vált a Sports World. Közel 15 éven át nem is látogatta senki a helyet, szinte teljesen elfeledett lett. Napjainkban bár újra a figyelem középpontjába került, ámulni vágyó turistákon kívül nem sokan látogatják.

A látvány tényleg elképesztő. Kuszán tekergő, megkopott csúszdák kígyóznak a buja dzsungelrengetegben, a környező hotelszobák magánya pedig megbotránkoztatja a szíveket. Időnként kísérteties hangokról, és ismeretlen eredetű zörejekről számolnak be az odalátogatók, míg mások meg vannak győződve róla, hogy a parkot kísértetek lakják. 2011-ben a Sport World egy részét lerombolták, véget vetve ezzel egy hosszú korszaknak.

8.jpg

2--1-.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

 

 

7. dunaújvárosi vidámpark – Dunaújváros, Magyarország

Valamikor az ötvenes években Dunaújváros egyik fő látványossága és turistaközpontja volt a Vidám Park. Ma a létesítmény úgy néz ki, mint egy kísértetjárta roncsváros. Nem járnak emberek a környéken, a fülbántó csend pedig riasztó lidércként telepedik rá a mégis odamerészkedő egyszeri látogatókra. A vidámpark 1952-ben nyílt meg, majd több évtizeden át hatalmas profittal üzemelt. Az ország egyik legjobban felszerelt vidámparkja volt. 1993-ban azonban bezárták, majd közel 20 év csend következett, mely alatt az enyészeté lett a helyszín.

A növényekkel átszőtt állatsimogató, szétszórt szórólapok, az enyészet által megrágott jegyárusító bódé, és a magányos dodzsem autók csontvázai mind-mind egy letűnt korszakról mesélnek. Hajdanán európai szinten is kiemelkedő létesítmény volt. Az egyik legjobban felszerelt vurstli volt az országban, mára azonban hírnevére és sokszínűségére csak a helyiek emlékeznek.

20.jpg

21.jpg

22.jpg

 

 

6. Takakanonuma - Fukusima, Japán

A Takakanonuma vidámpark 1973-ban nyitott Hobara városában, nem messze a néhány évvel ezelőtti földrengésben és cunamiban megsérült Fukisimától. Az akkoriban jól felszerelt, népszerű park azonban nem élvezhette sokáig az odalátogatók bizalmát, ugyanis a hetvenes évek végén néhány baleset miatt bezárták. Később a tulajdonosoknak a befektetők segítségével sikerült újra megnyitni a vidámparkot, mely aztán egészen 1991-ig működött. Ekkor azonban már anyagi gondokkal küzdöttek, ugyanis a csőd szélén álltak, így végleg lehúzták a rolót, eladták az utolsó jegyeket, megtette utolsó tiszteletkörét a hullámvasút.

Olyannyira elfogyott a pénz, hogy abból még a park lebontására sem futotta, így az még ma is áll, mint egy kísérteties délibáb. A párás klíma miatt a növényzet hamar belepte a látványosságokat, a rozsda pedig, mint valami mohó szörny, szétrágott mindent, ami fémből van. A baljós köd miatt különösen ijesztő hangulatú park népszerű illegális kalandtúra helyszín, és a fotósok is imádják.

30.jpg

31.jpg

32.jpg

33.jpg

34.jpg

 

 

5. Jazzland/Six Flags - New Orleans, USA

Az eredetileg Jazzland néven futó vidámpark 2000-ben nyílt meg a szórakozni vágyó látogatóknak. Mivel azonban 2002-ben veszteségessé vált, bezárták. 2003-ban aztán újra nyitották Six Flags néven. Amikor a Katrina hurrikán 2005-ben lecsapott Amerika déli partjára, a vidámpark üzemeltetői épp több vízi témájú attrakció bevezetését tervezték. Hát megkapták, ugyanis a hurrikán nemcsak lerombolta a vidámparkot, hanem el is öntötte vízzel, ami miatt be kellett zárni a létesítményt. Mivel az egész park alacsony területen épült, így csaknem mindent víz borított. A vizet aztán később megpróbálták kiszivattyúzni, de ezen kísérletek nem jártak jelentős sikerrel. Közel 1 méteres hullámsír lepte a valaha nevetéstől hangos vidámparkot. A vízből rozsdás hátú dodzsemek púposodtak ki, a hullámvasutak egyes részei pedig sejtelmesen a víz alá merültek, majd váratlanul kibuktak valahol egész máshol. A teljes leamortizálódás miatt aztán az áradás eltűnését követően nem nyitották meg újra.

Rengeteg turista, és fotós látogatja a romos állapotban lévő parkot, sőt, még filmforgatások helyszínéül is szolgált már, és szolgál a jövőben. 2013 nyarán például itt forgatták a majmok bolygójának legújabb, jövőre bemutatandó részét, a Dawn of the Planet of the Apes-t.

40.jpg

41.jpg

42.jpg

43.jpg

44.jpg

 

 

4. Spreepark – Berlin, Németország

A világ talán egyik legjobb elhagyatott vidámparkja fotózás szempontjából a Németországi Spreepark. Csodálatos látványt nyújtó merész épületek, mesés dinoszaurusz bábuk, kacskaringós erdei hullámvasutak fogadják az arra látogatókat. A megkopott óriáskerék ormótlanul tör a magasba, mint valami hatalmas obeliszk. A közelben rohadó színpad, és a kísértetkastéllyá változott elvarázsolt kastély is arról tanúskodik, hogy ez a hely egyszerre lenyűgöző, és félelmetes. Az Észak-Berlin közelében lévő park 1969-ben nyitott, akkoriban még Kulturpark Plänterwald néven, és 1989-ig ezen a néven működött tovább. Az 1989-es fordulópont azonban magával hozta a névváltoztatást is, így kapta meg a Spreepark nevet. 1999-től kezdve a park egyre veszteségesebbé vált. A kiadások az egekbe szöktek, a bevétel pedig nem fedezte ezeket a kiadásokat, így a parknak végül 2002-ben be kellett zárnia, mint sok más hasonló parknak. Az adósság, amit felhalmoztak, közel 11 millió euró volt.

A még használható attrakciókat a csőd elől Dél-Amerikába akarták menekíteni, hogy Peruban nyissanak egy új vidámparkot velük. A történet bizarr fordulatot vett, amikor az egyik hullámvasút alkatrészei közé csomagolva 180 kiló kokaint találtak a határon. A vezetőség azóta is egy perui börtönben ül. 2011-ben forgatás helyszíne is volt a környék, ugyanis itt készítették el a Hanna c. akciófilmet, valamint egy német banda, a Sizarr „Run Dry” c. számának videoklipjét. 2011 óta illegális túrák felkapott helyszíneként funkcionál. 

60.jpg

61.jpg

62.jpg

63.jpg

64.jpg

 

 

3. Heritage USA – Fort Mill, USA

A Heritage USA egy keresztény stílusjegyekben épült vidámpark volt, melyet 1978-ban nyitottak meg. A kezdeti időszakban olyannyira népszerűnek számított, hogy évente közel 6 millió embert vonzott, és 2500 alkalmazottat foglalkoztatott. Rengeteg épület tartozott a parkhoz, kávézók, boltok és üzletek, valamint egy templom is. A Heritage Grand Hotel szintén a vidámpark részeként működött. 1989-ben azonban a Hugo nevű hurrikán végigsöpört a területen, rengeteg kárt okozva az épületekben és attrakciókban. A kárt akkorára becsülték, hogy úgy gondolták a tulajdonosok, hogy nem éri meg mindent felújítani, így nem sokkal a hurrikán után a Heritage USA végleg bezárta kapuit. Később a park nagy részét lebontották, azonban a jellegzetes kastélyszerű építmény, mely egy gokart pálya volt, még a lebontás után is sokáig állt, mint az egyetlen megmaradt része a Heritage USA-nak. A Heritage Grand Hotelt teljesen átalakították, és ma önálló hotelként és látogatóközpontként üzemel a környéken.

2013. március 19-én egy bizonyos Earl Coulston – aki fölvásárolta a terület nagy részét – végül lebontotta az utolsó elemet is a vidámparkból. Ez volt a „The King’s Castle” (A király kastélya), egy elhagyatott gokart pályát üzemeltető épület. Érdekesség, hogy ebben az épületben kapott helyet a világ legnagyobb Wendy’s étterme, mely az alsóbb szinteken, a gokart pálya alatt helyezkedett el.

71.jpg

72.jpg

73.jpg

74.jpg

75.jpg

 

 

2. Pripjaty vidámpark – Pripjaty, Ukrajna

A világ talán egyik legbizarrabb történetével rendelkező vidámparkja 1986. május elsején nyílt volna, melyre nagyszabású ünnepségsorozattal emlékeztek volna meg. Öt nappal a nyitást megelőzően azonban közbejött valami, amire talán mindannyian emlékszünk, vagy legalább hallottunk róla. Április 26-án a csernobili erőmű négyes blokkja felrobbant, a valaha volt legnagyobb atomkatasztrófát előidézve ezzel.

A szovjet vezetés bár tudott a katasztrófáról, mégis néhány órára megnyitották a parkot másnap. Később azonban felmérték, hogy mekkora a veszély, és megindult az emberek hirtelen kitelepítése, és a rohamtempóban lezajló evakuálás. Pripjaty városa szinte órák alatt vált szellemvárossá. A hely máig megőrizte a szovjet városok 1970-1980-as évekre jellemző arculatát, mivel az atomerőmű-baleset óta itt semmi nem változott. Éppen ezért az utolsó megmaradt Szovjet városként tartják számon. Bár az ott mérhető sugárzás nagy részét okozó céziumizotóp felezési ideje 30 év, még hosszú ideig nem várható a lakosság visszatelepítése, a felrobbant reaktor közelsége és a város erősen szennyezett környezete miatt.

Maga a vidámpark nagyon kedvelt úti cél a turisták, és világutazók körében. Annyira nyomasztó hangulata van, hogy a látogatókra rögtön rátör ez a különös érzés a környéken járva. Üres dodzsemek sorakoznak egymás mellett, a távolban pedig az azóta ikonikussá vált óriáskerék mereng. A helyszínen járva – a növények által körbefont aszfalton lépkedve – csak nehezen tudjuk elképzelni, hogy itt valaha emberek százai érezték jól magukat.

81.jpg

82.jpg

83.jpg

84.jpg

 

 

1. Gulliver’s Kingdom - Kawaguchi-machi, Japán

Ez a Gulliver’s Kingdom nem összetévesztendő a brit Gulliver's Kingdom parkkal, ami él és virul, és az a különlegessége, hogy egy meredek domboldalra épült, ami vidámparknál legalábbis szokatlan. A japán Gulliver vidámpark közel 4 évig üzemelt csupán. 1997-ben építették és nyitották meg, majd 2000 környékén csődbe is ment, mert nem tudták a bevételekből fedezni a kiadásokat. Nagyon kevés látogatót vonzott ugyanis a park, ezt pedig a nem jó helyszínválasztással magyarázták, ugyanis a híres öngyilkosok erdeje és a Kamikuishiki kisváros között épült meg. Az öngyilkosok erdeje jelentős szerepet játszik a japán mitológiában, mint a démonok lakhelye, emellett a világ egyik legkedveltebb helye az öngyilkosok körében. 2002-ben 78 holttestet találtak mindazok ellenére, hogy az erdő számos japán, illetve angol feliratú táblával van ellátva, melyek célja az effajta szándékok eloszlatása.

Kamikuishiki arról volt híres, hogy itt gyártott szaringázt a világvégehívő szekta a híres 1995-ös tokiói metrós merénylethez. A park egyik legnagyobb részét kitevő, és egyben legnépszerűbb eleme a közel 50 méteres fekvő Gulliver szobor, mely a szóban forgó Jonathan Swift regény egyik leghíresebb jelenetét illusztrálja. Az utóbbi években lassú korhadásra ítéltetett a park. Ma már csak amatőr sziklamászók, és graffitisek látogatják.

91.jpg

92.jpg

93.jpg

 

 

Forrás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vajo.lina12@freemail.hu

(Lina, 2014.09.06 16:26)

Nem is olyan ijesztő.

Re: vajo.lina12@freemail.hu

(Izé, 2015.07.23 11:25)

Igazad van! A 8-ast ki is próbálnám!