Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Síró Fiú átka

A Síró Fiú átka először 1985-ben szerepelt a „The Sun” nevű bulvárlapban, ami abban az időben a legnépszerűbb volt. A cikket a 13. oldalon jelentették meg „A lángoló Síró Fiú átka” szalagcímmel szeptember 4-én. A cikk egy pár, Ron és May Hall esetét írta le, miszerint egy olcsó portrét vásároltak, ami egy síró kisfiút ábrázolt. Dél-Yorkshire-ben, Rotherham-ben laktak. Egyik nap hirtelen lángok csaptak fel a konyhában, ami átterjedt a földszinten levő összes helyiségre. A ház súlyos károkat szenvedett el, viszont a portré épségben megúszta.  A falon lógott és körülötte minden érintetlen maradt. Általában egy tűzeset nem kap többet néhány sornál az újságokban. Vajon minek volt köszönhető ez a hatalmas felhajtás?

A helyi tűzoltóság állami tisztje, Alan Wilkinson elmondta, hogy már számos, tűz által elpusztult házakban találták meg a portrét, sértetlenül. A tűzoltók között elterjedt az a teória, hogy a Síró Fiú egy elátkozott kép. Habár a tűzoltók szó szerint nem említették az „átkozott” kifejezést, ennek ellenére bizonyos szintű hitelességet kapott a történet az újság segítségével.
 
A tömegmédia kulcsszerepet játszik a folklór megteremtésében és terjesztésében. Az olyan történet, mint a Síró Fiú Átka, vírusként terjednek, ha gyökeret ereszt a „népszerű” képzeletben. Rengeteg másolat készült, legalább 5 különböző változat létezett és kereset is volt rájuk. De a vásárlók sorra állították, hogy nem sokkal a kép megvásárlása után tűz ütött ki a házukban, mindent elpusztítva, kivéve a Síró Fiú portréját, ami ép maradt. Volt olyan család is, aki feljelentette a másolatok gyártóját, mivel a tűz miatt hajléktalanok lettek. Mindezek ellenére akadtak olyanok, akik nem voltak hajlandóak megválni a képtől, mert érzelmi kötelék alakult ki közöttük.
 
Roy Vickery, a Folklór Egyesület titkára szerint a modelt állt kisfiút valószínűleg bántalmazták valamilyen módon, és lehetséges, hogy a rejtélyes tűzesetek a kisfiú átka, ily módon áll bosszút.
 
A széles körben elterjedt félelmet keltő történet hatására a Dél-Yorkshire-i Tűzoltóság kiadott egy nyilatkozatot, amelynek célja leleplezni a kép és a titokzatos tűzesetek közti kapcsolatot. A legutóbbi tűzesetnél az ágy túl közel volt az elektromos tűzhöz. Mick Riley, a Chief Divisional igazgatója azt mondta, hogy rengeteg másolatot készítettek és adtak el, és kétli, hogy bármi közük van a tűzhöz, vagyis, hogy csupán gondatlanság történt.  A magyarázata, hogy a kép magas sűrűségű farostlemezre lett nyomtatva, amit nagyon nehéz meggyújtani.
 
Az évek során az elátkozott portré utáni érdeklődés megcsappant, de 2002-ben újra felszínre került. Lancashire-ben egy kávézóban tűzvész pusztított. Eddie és Marian Brockley a két tulaj elmondta hogy  nemrég vásárolták meg a kisfiú portréját, és a tűz során érintetlen maradt. A média állítása szerint ez az egyik utolsó példány. Eddie szkeptikusan állt a dologhoz, a felesége viszont kevésbé volt biztos abban, hogy ez mind a véletlen vagy esetleg meghibásodás műve. Hallott a rejtélyes tűzesetekről, és semmiképp nem akarta visszavinni a portrét a kávézóba. Elvállaltak egy TV show szereplést is. Később egy szkeptikus újságíró bukkant fel, aki be akarta bizonyítani, hogy nincs semmi paranormális az egészben.  Újságcikkében megírta, hogy ez a történet maga egy klasszikus példája a városi legendának, amit az újságok és az internet terjesztett.
 
A szakértők egy médiumot kértek fel, akinek a feladata az volt, hogy „ráhangolódjon” a festményre, amiről egyébként abszolút nem tudott semmit. Néhány percen belül nem csak közvetlen, hanem érzelmi  kapcsolatot kialakítani a festménnyel és a készítőjével, aki Spanyolországban élt, továbbá víziója volt egy autóbalesetről. Képes volt megnevezni a kisfiút, aki részt vett a balesetben. A kisfiú Din, Don vagy Dan lehetett, nem volt egyértelmű számára. Ez elég volt ahhoz, hogy meggyőzze a szkeptikusokat, hogy tényleg létezik valamilyen átok. Amikor a médium végzett, a szkeptikus csapat beleegyyezett, hogy elpusztítsák a portrét. Háromszor kellett meggyújtani, míg végül nagy megkönnyebbülésükre lángolni kezdett, majd teljesen megsemmisült.
 
Ugyanaz év Júliusában felröppent a hír, hogy az átok visszatért. Rotherham-ben egy családi házban tűz ütött ki, abban a városban, ahol a legenda elterjedt.
Mint minden más népszerű legenda, a „Síró Fiú Átka” él és virul…és keresi újabb áldozatait.
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.