Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Slenderman

A Slender Man avagy Slenderman egy internetes meme-nek indult, ám hála pár lelkes rajongónak, egy pillanatra elhittük, valódi szörnnyel állunk szemben. A lényhez köthető legendák, észlelések mind egy jelenségnek köszönhetők. Ám ahhoz, hogy megértsük ezt, ismernünk kell a keletkezését, az alkotóit.

 

21622-slenderman-1366x768-game-wallpaper.jpg

 

Eredete

A karaktert Victor Surge (eredeti nevén Eric Knudsen) találta ki 2009-ben. A Something Awful nevezetű oldal versenyt hirdetett szörnycsinálás kategóriában. Olyan photoshoppal készített műveket vártak, amelyeken egy különleges lény látható, és lehetőleg valami rémisztő sztorival bír. Slenderman egy magas, közel három méteres lény, akinek hiányzik az arca. A bőre hófehér, ehhez fekete öltönyt és piros nyakkendőt visel. Hátából csápok állnak ki. Surge a lény nyúlánk termete miatt adta a Slenderman nevet a kreációjának.

Hamar elterjedtek az interneten, és világhódító körútra indultak. Eredetileg Slenderman egy passzív-agresszív figuraként jelenik meg az áldozat életében. Gonosz alakja el-eltünedezőben pillantható csak meg a sűrű ködben. Egyszer távol, máskor egészen közel sejlik fel, ez teszi olyan ijesztővé az amúgy szinte ártalmatlan figurát. Slenderman a kivárás mestere, áldozatait leginkább az őrület, mint a lény által okozott erőszak pusztítja el. A szörny feléleszti bennünk a legbelsőbb félelmeinket, kiváltja belőlünk a paranoid viselkedést. Állandóan magunkon érezzük a tekintetét, és bár tudjuk, egyedül vagyunk, mégis ott motoszkál az agyunk hátulsó részében a gondolat: mi van, ha mégsem?

 

ls--1-.jpg

 

Teóriák

Slendermanről nincs egységesen leírható információ, többféle észlelésről olvashatunk a netes fórumokon. Ez azt bizonyítja, hogy nem egy világméretű jelenségről beszélünk, csupán egy nagyon ügyes kitalációról, aminek valódi történetével nem sokan vannak tisztában.

1. Slenderman, mint gyermekrabló:

Egyes teóriák szerint a lényt csupán a kamerák felvételein keresztül láthatjuk. Miért? Mert Slenderman a gyerekekre jelent veszélyt. Számos rajzról készült fotó, amely gyermekek munkáit ábrázolja. A fenyőfákkal, házikókkal díszített papíron feltűnik egy magas, nyúlánk, alak. Szöveget is társítanak a rajzokhoz, ezek általában arra szolgálnak, hogy elrettentsenek minket a lény keresésétől. Surge eredeti képeihez csatolt történet szerint a Stirling Városi Könyvtárból kerültek elő a bizonyítékok. A képen szereplő gyerekek mindegyike eltűnt, a könyvtár pedig egy héttel a kép elkészülte után leégett.

 

2. Slenderman ­– a csendes gyilkos:

Az előző feltevéssel szemben Slenderman itt nem csak a gyerekekre veszélyes. Ebben a verzióban könyörtelenül elragad bárkit, aki csak tudomást szerez a létezéséről. Áldozatait tehát erdőkben, kietlen, elhagyatott településeken szemeli ki magának, majd egyre közelebb és közelebb kerül az illetőhöz. A szerencsétlenek eleinte paranoid mód viselkednek a fel-felbukkanó alak láttán, majd beteges szorongás lesz úrrá rajtuk, míg végül teljesen fel nem őrlődik az elméjük. Slenderman csak ekkor jelenik meg, és ragadja el örökre a már őrült áldozatot.

 

3. Slenderman és a gondolatok:

Egyes beszámolók szerint Slenderman a gondolatok útján terjed. Nem rendelkezik önálló akarattal, hasonlóképp terjed, mint a Kör c. film „vírusa”. Valaki, aki tud a lényről, elmondja egy másik embernek, aki aztán továbbítja az információt. A dolog rákfenéje, hogy minél többet gondolkodunk a hallottakon, annál többször látjuk a lényt. Slendermant ugyanis ezek a gondolatok vonzzák. Az egész egy ördögi kör, hiszen minél közelebb van hozzánk, annál többet gondolunk rá, így még jobban csökken a távolság köztünk. Számtalan naplóbejegyzésről olvasni a neten, amelyek Slenderman brutális közelségéről írnak, majd egyszer csak félbeszakadnak. 

 

20130722145141-slenderman.jpg

 

Hasonlóságok

Bizonyára mindenkinek eszébe juthatott legalább egy olyan karakter, aki egy kicsit is hasonlít Slendermanre. Bár ritka az arcnélküli figura a médiában, mégis akadt pár félreértelmezhetetlen hasonlóság. Úgy gondoljuk, Surge ezekből a karakterekből táplálkozhatott, mikor megalkotta a gonosz lényét.

Cabadath: A Chzo Mythos egyszerű kalandjátékot Ben "Yahtzee" Croshaw, az Adventure Game Studio fejlesztője találta ki. A főhős nagy ellensége, az arcnélküli Cabadath, aki többször is a főhős életére tör. Akárcsak Slenderman, magas, nyúlánk alkata van. A méretes férfi eredetileg egy első századi druida volt, akit megbüntettek képtelen állításai miatt, és egy fa belsejébe zárták a lelkét. Mikor azonban majd másfél évezreddel később a fát kivágták, Cabadath lelke kiszabadult, hogy bosszút álljon az emberiségen. Nem csupán a kinézete miatt hasonlít rá Slenderman, hanem a titokzatos spiritualitása végett is. Cabadath, akárcsak Slenderman, veszélyes arra nézve, aki megpillantja őt.

cabadath_by_horrormove-d3cnrpl.jpg

 

Der Großmann: A német mitológia egy rémisztő alakja, amit gyakran „Magas Embernek” hívnak. A német folklór mumusa a 16. századtól kezdve rettegésben tartja a kisgyerekeket. Első felbukkanásának helyszínéül a Fekete-erdőt jelölték meg. Középkori lovagi metszeteken jelenik meg, mint rémisztő harcos, aki furcsa párbajt vív egy másik férfivel. A metszeten jól látható, hogy a lénynek nincs arca, végtagjaiból pedig több is van. A túlvilági lény csápszerű karjai és lábai valószínűleg remek táptalajként szolgáltak Surge számára, hogy még félelmetesebbé tegye a kreációját.

418px-der_ritter.jpg

 

Agent 47: A Hitman játéksorozat brutális ügynökét ugyan nem lengi körbe varázslatos misztérium, nincsenek csápjai, nem rabol el gyerekeket, jólöltözöttsége azonban elképzelhető, hogy megihlethette Slenderman alkotóját. Az ügynök mindig sötét öltönyt visel (kivétel, amikor álruhába bújik), hozzá pedig fehér inget és vörös nyakkendőt húz. Slendermant a leggyakrabban ebben a ruházatban látni, ám egyes ábrázolásokon a nyakkendője fekete, öltönye pedig a fan artokon előfordul, hogy világosabb szürke színű.

agent_47_940px.jpg

 

 

Marble Hornets

A Slenderman kultusz szinte napokon belül megfertőzte az internetet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Marble Hornets websorozat világméretű sikere. Egy magát Jaynek nevező figura sorra beszámolókat írt Slenderman felbukkanásáról. Története szerint társaival egy amatőr film forgatásába kezdtek. Ennek a filmnek lett volna Marble Hornets a címe. A rendező, Alex, fura viselkedése miatt rendre fel kellett hagyni a forgatással. Alex a felvételeken látottak miatt felfüggesztette a forgatást, és teljesen elzárkózott az ismerőseitől. Vajon mi lehetett az oka?

Jay kutatásának eredményeit nyomon követhetjük a YouTube fiókján keresztül, ahova a mai napig tölti fel a videókat:

http://www.youtube.com/user/MarbleHornets/videos

 

slender_man_sighting_by_burnheart146-d4zdqgg.png

 

Slenderman és a média

Kevés olyan kreáció akadt eddig, ami milliók beruházása nélkül ekkora sikereket ért volna el. Slenderman rengeteg rajongót szerzett magának: facebook profilokat készítettek neki, csoportokat, rajongói oldalakat alapítottak. A művész vénákkal rendelkezőket is megihlette a lény, számos képmegosztón láthatunk különböző hagyományos módon, vagy számítógéppel készített rajzot. Ezek általában vicces szituációkban ábrázolják Slendermant. A viccek forrása gyakran az arcnélküli fej, amely nehézzé teszi Slenderman számára az érzelmei kifejezését. A videó megosztókon is találkozhatunk vicces videókkal, ezek kis történeteket mutatnak be Slenderman nagyon is hétköznapi életéről. Máris barátságosabbnak érezzük a lényt, amint végignézzük egy félresikerült randiját, vagy egy kemény munkanapját.

the_home_of_creepypasta_by_expression-d59dt58.jpg

 

 

Slenderman - a játék

Az öltönyös alak megihlette a számítógépes gurukat, így két játék is készült. Az első egy visszafogott grafikájú, egyszerű történettel bíró game-nek indult. Ahogy a címe is mutatja (Slender – The Eight Pages), a feladatunk egyszerű: egy sötét erdőben haladva össze kell gyűjtenünk 8 papírt, ami egy összefüggő kéziratnak a darabjai. Fegyverünk nincs, az egyetlen segédeszközünk egy lámpa. Lineáris a játékmenet, ez kicsit elvesz az izgalomból, ám a hátborzongató atmoszféra, az ijesztő háttérzajok, na, meg Slenderman sorozatos felbukkanásai épp elég okot adnak arra, hogy a játékos mereven a képernyőnek feszüljön. Ha ez nem volna elég, a készítők előrukkoltak egy sokkalta izgalmasabb folytatással, ami a Slender – The Arrival nevet viseli. Kistestvéréhez képest már sokkal jobb grafikával bír, és öt különböző pályára van felosztva a játék. A feladatkörünk is bővül, ám a központba helyezve itt is a kéziratok megszerzése van. Ellenségeink listája egy kislánnyal bővül, akinek a kilétét rejtély övezi. Vele a harmadik pályán találkozhatunk, mikor egy földalatti gyártelepen kell túlélnünk, miközben aggregátorokat hozunk működésbe. A játékokat egyértelműen pozitív fogadtatás érte, ami a készítőket megerősítette abban, hogy fontolóra vegyék a Slender sorozat folytatását. Egyes kritikusok szerint a Slender eltörpül az olyan túlélős horror játékok mellett, mint az Amnesia, a Penumbra vagy az Outlast, de így is tele a YouTube a vicces reakcióvideókkal, amiken őszinte rémületet láthatunk a játékosokra kiülni, miközben a játékkal játszanak.

 

slender_2.jpg

 

Slenderman tehát nem más, mint egy ügyes kitaláció, ami nem kevés gyereknek okozott álmatlan éjszakákat, mikor berobbant a köztudatba. Mára azonban inkább a vicces reakció videók tárgyává vált, mint a félelmünk központi szereplőjévé. Alakja azonban szinte kitörölhetetlen, hiszen az internet által világméretű „sikert” ért el. Nem túlzás azt állítani, hogy Slenderman valóban a legarcátlanabb szörnyeteg, akiről valaha is hallottunk.

 

keep_calm_and_hug_slenderman_by_xmordecairigbyx-d63jnat.jpg

 

 

Forrás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Korrekció

(F, 2017.12.14 00:11)

Yahtzee nem az AGS fejlesztője, de sok régi játékát abban készítette. Később mikor felhagyott a kalandjátékok készítésével, a Gamemaker Studioval kezdett dolgozni.

Rét út50

(Nagy dániel , 2017.05.23 16:51)

Ez a szlenderman nagyon hülye ötlet volt!

Re: Rét út50

(SACCCEHH, 2017.11.27 17:28)

először tanulj meg írni
az nem szlenderman hanem Slenderman
és ez nem vélemény ez kritizálás
mond egy nyomós okot ami mutatja hogy ``hülye ötlet`` volt

Kedvencem

(Kedvenceem, 2017.07.29 16:37)

Ez a legjooobbb

Ez....

(Butaság, 2017.07.29 16:35)

Ezzel nem lehet mit kezdeni. Szergény gyerekeket ezzel ijesztegetik: " mögötted rejtőzik a szekrényben!"

Szuper!

(DAB, 2017.06.05 09:24)

Köszönöm a leírást hasznos volt!
Én nem sok mit tudtam ezelőtt a Slendermanről de mostmár ez megváltozott és teóriákat tudtam meg. Köszönöm a részletezést!

Nem is értem...

(Nagy dániel , 2017.05.23 16:53)

Ezzel ijesztgetik szegény gyerekeket!!

Hülye gondolat

(Izé, 2015.07.13 10:43)

Ez csak nekem jutott eszemben ne gúnyoljatok azzal hogy gond van a szememmel! Csak nekem tűnt fel hogy a Soni the hedgehog 2006 játék főgonosza (Mephiles the dark) hasonlít a Slenderman-re?

Slenderman

(Bogyi11, 2014.10.30 14:26)

Az 1. egy oldalon már láttam,és tök ugyan ez volt ott. De a többi az jó lett...