Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Spontán emberi öngyulladás

A spontán emberi öngyulladás egy megmagyarázatlan állítólagos jelenség, amelynek során valakinek a teste bármilyen látható ok nélkül meggyullad. Az öngyulladás eredményezhet pusztán hólyagos bőrt vagy égési sebeket, de szélsőséges esetben a teljes test hirtelen lángba borulását is. Az utóbbi a leggyakrabban felismert esete a spontán öngyulladásnak. Rengeteg a találgatás és vita a jelenséggel kapcsolatban. Tudományos tényként nem sikerült ugyan bizonyítani, de sok elmélet megpróbálta megmagyarázni a létezését. Bár matematikailag kimutatható, hogy az emberi test elegendő energiát tárol zsír és egyéb szövetek formájában, amit elégethet, az emberi test rendes körülmények között nem képes saját lángot előállítani.

Az első regisztrált eset 1731. április 4-ére tehető, Olaszországban.

1938. július. Mrs. Mary Carpenter egy hajókiránduláson töltötte szabadságát az angliai Norfolk Boards közelében, mikor váratlanul lángolni kezdett. A tűz egész testét elemésztette, csak egy kupac hamut hagyva a testéből. Ezek a példák egy több mint száz esetet taglaló listáról származnak. Mindegyikben közös vonás hogy a tüzeknek nincs magyarázatuk. Sokszor úgy tűnik, mintha a tűz a testben keletkezne, talán a mellkasban, a hasban, vagy az izmok belsejében. A lángok gyakran kékek, vagy más, szokatlan színűek. A test bizonyos részei gyakran a tűz által érintetlenek maradnak ugyanúgy, ahogy bizonyos bútorok és ruhák is az égő test körül, kivéve persze azokat a berendezési tárgyakat, amelyeken az illető ült, vagy feküdt. Néha még az ágy is érintetlen maradt! A megégett test annyira károsodik, hogy gyakran csak hamu marad belőle. Még a legvastagabb csontok is teljesen elhamvadnak. A tűz általában úgy tör ki, hogy az áldozat látszólag nem érez fájdalmat, vagy legalábbis nem adja jelét. 

 

234567555.jpg

 

 

Magyarázatok:

A SEÖ hagyományos, vallásos magyarázata az, hogy ezek a tüzek a bűnösök, fanatikusok, vagy más, Isten elleni vétséget elkövető emberek megbüntetését szolgálják. Az égből lecsapó villám is egyike ezeknek a megtorlásoknak. A vétkeseket felemésztő híres „tűzoszlop” is felfogható ebből a szemszögből. A hirtelen fellobbanó tüzeket évszázadokon keresztül boszorkányok, vagy démonok művének tulajdonították.

 

1. A faggyú-elmélet (kanóc effektus)

E feltevés David Gee, angol professzor nevéhez fűződik. Ezt az elnevezést először 1989 áprilisában használta a BBC egyik adásában, amely a spontán emberi öngyulladásról szólt. Elmélete szerint az emberen égő ruhák elpárologtatják a szervezetben lévő vizet (az emberi test 70%-a víz), és az így visszamaradó faggyúhoz hasonló, zsíros anyag tovább táplálja tüzet és a textília, (mint gyertyában a kanóc) segítségével éghet el a test jelentős része. Ezt az elméletet sikeresen tesztelték, az élő szövetet takaróba csavart disznó teste szolgáltatta. Ezek szerint véletlen keletkezett tűz, vagy gyilkosság során az elkövetőnek a nyomok eltüntetése céljából gyújtott tűz a test jelentős részét képes elégetni, mint a kísérlet is mutatta, a környezetben okozott nagyobb károkozás nélkül. Az eredeti feltételezések szerint csontok ilyen hatás következtében nem semmisülhetnek meg. Krematóriumoktól szerzett ismereteink szerint ahhoz, hogy az emberi csontok elégjenek, különösen magas hőmérsékletre van szükség. Ekkora hő pedig nem keletkezhet egy parázsló tetemen. A kísérlet során azonban az öt órán át folyamatosan égő tűz a csontokat is megsemmisítette. Az elmélet megmagyarázhatja azon esetek egy részet, melyekben megégett, részben megsemmisült holttestet találtak. Az olyan megfigyelések azonban továbbra is magyarázatra várnak, ahol szemtanúk szerint rendkívül gyors égés történt.

 

2. Erős huzat

Ez kapcsolatban áll a faggyú-teóriával. Eszerint a meggyulladó személyben a kéményből, vagy nyílászárókon beáramló huzat erősíti fel a test égését, ezért lesz olyan pusztító erejű, hogy még a csontokat is elhamvasztja. Ezt az elméletet az olyan esetek döntik meg, mint például a „Bert Jones” ügy, ahol a jelenség zárt, szigetelt szobában történt.

 

3. Az emberi üzemanyagcella elmélete

John Heymer, egykori angol tűzoltó nevéhez fűződik, aki lehetségesnek tartotta, hogy a testben egy eddig ismeretlen kémiai reakció jön létre, amely a szervezetben található vizet szétbontja oxigénre és hidrogénre. Ha a hidrogén lángra kap, gyorsan elemészti az oxigént és így egy láncreakciót hoz létre, ahogy sejtről sejtre továbbterjed. Mindez pedig olyan gyorsan történik, hogy az égő test környezete nem sérül meg.

 

4. Ismeretlen kémiai reakció

A szervezet kémiája. Ian Sanderson, a Fortean Times újságírója szerint lehetséges, hogy a magány oly módon hat egyes emberekre, hogy azok testében, az izmokon belül egy bizonyos, nitroglicerinhez hasonló anyag halmozódik fel. Mi történne, ha ez az anyag lángra kap? Dr Joyce Nelson elmondása szerint egyes állatok a gyomrukban felgyülemlett nagy mennyiségű metán miatt kérődznek. Gyakran előfordul, hogy a gáz kijuttatásának egyetlen módja az marad, hogy metszést ejtenek az állat nyakán. Az emberrel is megtörténik, hogy a gyomorgázok nyomást gyakorolnak a belekben felhalmozódott metánra, ami szellentés formájában távozik a testből. Az elmélet szerint ez a gáz a testben gyullad meg.

 

5. Psziché hő elmélet

A keleti tanítások szerint élő jógik képesek rá, hogy uralják testük hőmechanizmusait. Képesek órákon át ülni a hóban mindenféle védőruha nélkül. Sőt, képesek annyi hőt termelni, hogy megolvasztják maguk alatt a havat. Elképzelhető, hogy a SEÖ oka is abban keresendő, hogy a test hőszabályozó központjában valami tönkremegy.

 

6. Elektromagnetizmus

Szárnyra kapott néhány olyan elméleti is, mely szerint az öngyulladást valamilyen elektromágneses, vagy mikrohullámú sugárzás okozza. Lehetséges, hogy az elektromos mezőknek közük van ezekhez az esetekhez? 1975-ben Livingston Gearhart kutató összefüggést talált a Föld geomágneses sugárzás változása és a spontán emberi öngyulladások között.

 

7. A matematikai magyarázat

Az R.I.I.K.O. Journal 1994-es számában dr. A. M. Davie kifejti, hogy szerinte a SEÖ kapcsolatban áll a geofizikai hatásokkal. Katonai térképek alapján tanulmányozta Skóciában az elmúlt évtizedek során bekövetkezett tüzek helyszíneit. Elmélete szerint létezik egy képlet, amellyel a spontán emberi öngyulladások helyszíneit akár előre is lehetne jelezni. Azt állítja, hogy ezzel a technikával más gyúlékony helyek (raktárak, gyárak, farmok) spontán gyulladásait is meg lehet jósolni. Egy 1990-es újságcikk tovább bonyolítja a rejtélyt. Egy négyéves kínai kisfiú teste több helyen is égni kezdett. Nagymamája először arra lett figyelmes, hogy füstöl a nadrágja, majd egy nagy folt égett át a kisfiú több réteg ruháján. Ötven perccel azután, hogy beértek a kórházba, a gyerek újra füstölni kezdett. A következő két órában a gyerek négyszer lobbant lángra minden külső ok nélkül. Az újságban megszólaltatott orvosok szerint a fiú teste olyan volt, mintha erős elektromos áram haladt volna át rajta.

 

8. Nukleáris hasadás elmélet

A testet összetartó életerő néha „meghibásodhat”, és ezáltal elkezdhet hőt termelni, mint egy atomerőmű, amely a maghasadásból nyeri energiáját. Lehetséges volna, hogy a testben is egy ilyen, persze kisebb mértékű reakció játszódik le az öngyulladáskor?

 

9. Dimenziós defekt

Az elmélet lehetségesnek tartja, hogy más térdimenziók érintkezésbe lépnek a mienkkel. Ennek az egymásba csúszásnak a következménye lehet akár nagy mértékű hő átadása. Ha pedig ez az érintkezés véletlenül egy személyen belül jön létre, az illető valószínűleg azonnal elég. Ez az elmélet arra is magyarázatot ad, hogy miért nem ég meg semmi az áldozat közelében.

 

Visszataszító, zsíros anyag a falakon

A később Hamuasszonyként elhíresült Mary Reeser esete nem egyedülálló. Az 1700-as években jegyezték fel az első, spontán emberi öngyulladást, azóta pedig több száz ilyen halálesettel volt már dolguk a hatóságoknak. Hogy nem gyújtogatásról, hanem valóban valamiféle önégésről van szó, azt öt jellemző vonás mutatja:

- spontán emberi öngyulladás esetén nem találni okot a tűzre, a test magától gyullad meg és magától ég,

- a lángok alig terjednek túl a testen, előfordul, hogy a szék, amin az áldozat ült, vagy az ágy, amin feküdt, sértetlen marad,

- az áldozat törzse hamuvá ég, csak a végtag marad ép (amennyiben halállal végződik az önégés, számos esetben ugyanis időben észrevették az öngyulladást, és az áldozat égési sérülésekkel ugyan, de megúszta),

- az égés olyan hevesen zajlik, hogy az áldozat magától képtelen elmenekülni,

- zsíros, visszataszító massza marad vissza a falon vagy az áldozat környezetében.

 

A Discovery Channel a témával foglalkozó riportjában felkeresett egy modern krematóriumot, hogy többet megtudjon az emberi test égésének jellemzőiről. A filmből kiderült: ahhoz, hogy két óra alatt elhamvadjon a test (mely viszonylag rövid időnek számít a hamvasztásnál), közel 1000 °C-os hőmérsékleten történő égetés szükséges. Ez a tény azért is érdekes, mert a menekülésre két óra elegendő lenne, csakhogy a spontán öngyulladás ennél jóval rövidebb idő alatt zajlik - egy esetben mindössze 21 perc alatt végbement -, ráadásul egy ekkora tűz nem keletkezhet csak úgy magától, és ha mégis, nem hagyná sértetlenül a szoba más részeit.

 

Esetek:

- Az első feljegyzett eset: Az első történet Bona Sforza milánói születésű, olasz hercegnő uralkodásának idején esett meg (később lengyel királyné). A történet szerint valamikor 1468 és 1503 között, egy Polonus Vorstius nevű lovag, miután elfogyasztott két merőkanál erős bort, tüzet hányt, majd testét felemésztették a lángok.

 

- 1951. július 2.-án, a floridai St. Petersburgben a 67 éves Mary Reeserrel végzett a tűz, csak a mája, lába és a koponyája egy darabja maradt meg.

 

- 1964. november 8.-án, a pennsylvaniai Upper Darby-ban az 51 éves Helen Conway kapott lángra.

 

- Ugyancsak Pennsylvaniában, a 92 éves dr. John Irving Bentley-t hasonló körülmények között találták meg 1966. december 5.-én; csak az egyik lába maradt meg. 

 

- 1986. március 26-án este New York állam északi részén egy felettébb érdekes tűzesethez riasztották a látvány még egy rutinos szakember számára is mélyen felkavarónak bizonyult. Robert Corby tűzoltó parancsnok az elsők között érkezett a helyszínre, és a látvány sokkolta. Az áldozat (George Mott nyugalmazott tűzoltó) közel 80 kilós testéből mindössze 1,5 kilónyi csont és hamu maradt az ágyában, mindeközben a háza le sem égett a tűzben. 

 

- 1987. december 27-én, az angliai Folkestone városában, a Canterbury Road 78 szám alatt egy Barry Sudan nevű úriember kapott lángra a konyhájában. A helyszínelőket megdöbbentette az eset. Barry testéből mindössze a lába és pár elszenesedett csont maradt meg, miközben a konyhának semmi baja nem lett, mi több, közvetlenül a holttest mellett lévő műanyag szemetes lapát sem olvadt meg. 

 

- 1985-ben, az észak-angliai Jacqueline Fitzsimons két iskolai óra közötti szünetben lobbant lángra, több iskolatársa szeme láttára. Jacqueline nem sokkal az eset után meghalt, igaz vérmérgezésben. 

 

- 1990-ben Kínában, az ötéves Tong Tangjiang kapott lángra. Miután a szülei eloltották a keletkezett lángokat, bevitték a legközelebbi kórházba, ahol aztán többször is füstölni kezdett. 

 

- Adele Waldack, Belgiumban, 2002 újév napján sétát tartott a családjával a tengerparton. Majd a hazafelé vezető úton, az autóban ülve egyszer csak lángok csaptak fel a combjáról. Sikerült eloltani a lángokat, de másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a combján és a tenyerén. 

 

Ez csak néhány eset, a közel 140 dokumentált közül. Ezek nagy része megoldatlan rejtély, és nagy valószínűséggel az is marad, tekintve, hogy némelyik több száz éve történt, vagy hiányosak a dokumentációk.

 

Forrás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.